sky-sunny-sand-desert.jpg

Mies kohtasi autiomaassa ohikulkijan, ja sanoi tälle yhden sanan. Tuolla yhdellä sanalla hän oli ennustavasti osoittava kulkijalle kolme asiaa: mihin suuntaan kulkija tästä jatkaisi, hänen matkansa määränpään, ja miksi hän oli sinne menossa.


Totaalista pahuutta on olemassa. Tässä maassa, lintukodossamme, kytee pahaa. Täällä on oikeasti, tällä hetkellä, ihmisiä jotka eivät halua mitään muuta kuin pahaa juuri sinulle. Pahuutta, jota ei kauhistele vain naiivien lastensatujen maailmassa varttunut aikuinen hölmö, vaan jota kavahtaa kylminkin realistikko ja naapurin Reiska (joka hautaa ruumiita työkseen). Tässäkin maassa on ihmisiä, jotka ovat itsekkäitä  ei siihen ehkä sinulle tuttuun, puoliviattomaan päiväkotityyliin, jossa Ilari oli ominut liikennepuistoa esittävän leikkimaton itselleen koko hoitopäivän ajaksi, ei. Vaan ihmisiä, jotka käyttävät asemaansa, ylhäistä tai alhaista, ja valtaansa, laillista tai laitonta, itsekkäisiin ja ahneisiin tekoihin, samalla tiedostaen satuttavansa muita vakavasti. Joillekin tuo muiden satuttaminen on tarkoitus itsessään. Tämä on omiaan palauttamaan vahingossa liian ruusuiset lasit tänään päälleensä valinneen takaisin tukevasti maan pinnalle. Ja sen alle.


Nuorilla on tässä maassa outo asenne työtä kohtaan. En tarkoita vain työpaikkaa, vaan työn tekemistä minkä tahansa eteen. Tavoitteen saavuttamiseksi, opintopaikan saavuttamiseksi, aatteensa takia, harrastuksen vuoksi, parisuhteensa tai oman itsensä takia. "Paskat työpaikat", niissä ollaan vain ja ainoastaan rahan takia. "Leppoisat duunit" ovat niitä joissa on liukuva työaika, ja/tai pääsee käyttämään taitojaan ja luovuuttaan. "Paras duuni" ikinä on sellainen työ, jossa saa tehdä juuri sitä, mistä itse tykkää... Mutta suuri palkka kuuluu luonnollisesti silti asiaan.


Aikana, jona maamme tarvitsee uusia yrittäjiä, innovaattoreita ja sisukkaita työntekijöitä ehkä enemmän kuin koskaan Suomen historiassa, on meillä samanaikaisesti suurin osuus nuoria ikinä, jotka eivät halua perustaa yhtään mitään, minkä ei ole ensin todettu olevan trendikäs menestysresepti. Peliteollisuus on virallisesti täynnä. Nuoret aikuiset etsivät uraputkea, jota ei pienestä firmasta yksinkertaisesti voi vain löytyä, pienestä kirkonkylästä puhumattakaan. Helsinki, Turku, Tampere: Be there or be square. Riski on aina rutto, ja sinnikyydelle ei nyt vain ole aikaa. Entourage. Monet haluavat pikakelata onneen. Pariskunnat eivät halua rakentaa suhdettaan vakaalle pohjalle, kunhan se vain näyttää ulospäin vakaalta. Ei mitään hätää: tämän kaiken voi onneksi kumota ajatuksella siitä, kuinka kirjoittaja itse ei ole enää nuori, ja täten mitä ilmeisimmin hieman katkeroitunut ja nyt purkaa pahaa oloaan latomalla ilkeitä, tuulesta temmattuja sanojaan ohi räpyttäville harakoille.


"Alas", sanoi mies ohikulkijalle. Ohikulkija ei ymmärtänyt, mutta vilkaisi jalkoihinsa ja tunsi piston sydämessään; mies oli ampunut hänet.